Η ποιότητα και σημασία της στη διαδικασία επισκευής μετά από σύγκρουση.

Posted · Add Comment

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με διαφήμιση διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών. Στα περισσότερα από τα μηνύματα που κοινοποιούνται υπάρχει αναφορά σε μια υψηλή «ποιότητα» του διαφημιζόμενου. Η ποιότητα είναι υψηλή, ασύγκριτη, εξαιρετική, αξεπέραστη και ασυναγώνιστη. Η βιομηχανία επισκευής αυτοκινήτων δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα Φανοποιεία ισχυρίζονται ότι η εξυπηρέτησή τους είναι υψηλού, ασύγκριτου, εξαιρετικού, αξεπέραστου και, τουλάχιστον, ασυναγώνιστου επιπέδου… Ωστόσο, η διεκδίκηση της ποιότητας και η ποιότητα στην πραγματικότητα, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ έναν μεγάλο αριθμό Φανοποιείων – Βαφείων και είμαι πεπεισμένος ότι η έννοια της ποιότητας δεν είναι μόνο ένα απλό χαρακτηριστικό, αλλά ένα σύμπλεγμα χαρακτηριστικών.

  1. Ασφάλεια.

Η αξία του ατρακάριστου ή σωστά επισκευασμένου αυτοκινήτου είναι μεγάλη, όχι μόνο εμπορικά αλλά και ηθικά, καθώς τίθεται το θέμα της ασφάλειας των επιβατών. Και όπως είναι φυσικό, κανείς δεν θέλει να έχει στην κατοχή του (ή να αγοράσει) ένα επικίνδυνο αυτοκίνητο, με «τσακισμένες» κολώνες και στραβό σασί, επηρεάζοντας δραματικά την παθητική ασφάλειά του.

  1. Μη αντιληπτή.

Ακούγεται λίγο περίεργο ότι η ποιότητα πρέπει να είναι αόρατη, αλλά η ίδια η ουσία της επισκευής του αμαξώματος πρέπει να φέρει το όχημα σε κατάσταση πριν από το ατύχημα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Εάν, για παράδειγμα, ένα καπό μετά την επισκευή έχει γυάλινη εμφάνιση, σε αντίθεση με τα γειτονικά μέρη με δομή φλούδας πορτοκαλιού OEM, τότε αυτή η εργασία είναι ιδιαίτερα ορατή και εύκολη στον εντοπισμό, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κορυφαίας ποιότητας.

  1. Ακρίβεια.

Ακρίβεια χρειάζεται στην μέτρηση των διαστάσεων των αυτοκινήτων, στις κολλήσεις, στις ιδιότητες των μετάλλων και σε όλα αυτά που συνθέτουν τα δομικά στοιχεία των αμαξωμάτων των σύγχρονων αυτοκινήτων.

  1. Χρόνος.

Όλα τα καλά πράγματα χρειάζονται χρόνο, λένε. Είναι ακόμη πιο έγκυρο στη βιομηχανία επεξεργασίας αυτοκινήτων, όπου οι χρόνοι κατασκευής και οι περίοδοι στεγνώματος επηρεάζουν άμεσα το τελικό αποτέλεσμα. Επομένως, η εργασία υψηλής ποιότητας χρειάζεται τον κατάλληλο χρόνο για να είναι σωστή (αλλά χωρίς υπερβολικές παραδόσεις). Επιπλέον, ένας πελάτης πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος για το χρόνο που απαιτείται για την εργασία, διαφορετικά δεν θα εκτιμήσει την ακρίβεια στις διαδικασίες επισκευής.

  1. Υλικά.

Η εργασία φανοποιείας και βαφής μπορεί να οριστεί ως υψηλής ποιότητας μόνο εάν η ποιότητα του αμαξώματος, των διαφόρων μετάλλων, πλαστικών αλλά και του φινιρίσματος θα διαρκέσει για χρόνια μετά την επισκευή. Δεδομένης της σωστής εφαρμογής, η ανθεκτικότητα μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας αναλώσιμα υλικά. Σημειώστε ότι τα ποιοτικά υλικά δεν είναι απαραίτητα τα πιο ακριβά. Η τιμή από μόνη της δεν είναι επαρκής παράμετρος για να κριθεί οποιοδήποτε προϊόν.

  1. Έλεγχος.

Απαιτείται έλεγχος και διόρθωση ατελειών σε κάθε στάδιο της επισκευής και όχι συγκεντρωτικά στο τέλος, γιατί τότε είναι συχνά αδύνατο να διορθωθούν λάθη ή ατέλειες.

  1. Εμπειρία πελατών.

Για έναν πελάτη, μια υψηλής ποιότητας επισκευή του οχήματός του έρχεται μόνο με μία ομαλή, χωρίς προβλήματα εμπειρία σε όλη τη διαδικασία, από την αρχή έως το τέλος. Η ευχάριστη εμπειρία των πελατών είναι ένα παζλ κατασκευασμένο από στοιχεία όπως φιλικό προσωπικό, προθεσμίες παράδοσης, αυτοκίνητο αντικατάστασης και καθαρό όχημα κατά την παράδοση. Η εμπειρία των πελατών είναι ένα συναίσθημα, μία μυρωδιά ή γεύση που απομένει αφού ένας πελάτης παραλάβει το επισκευασμένο αυτοκίνητό του και  απομακρυνθεί από το Φανοβαφείο.

  1. Κόστος.

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι οι επισκευές υψηλής ποιότητας έρχονται μόνο με δαπανηρές τιμές. Όχι, το κόστος της επισκευής πρέπει να είναι δίκαιο τόσο για τον πελάτη όσο και για για το συνεργείο. Ο υπερχρεωμένος πελάτης θα είναι δυσαρεστημένος, ακόμη και αν η επισκευή είναι πεντακάθαρη. Ενώ ο φτωχός αμειβόμενος τεχνίτης δεν είναι σε θέση να προσφέρει αόρατη επισκευή, έγκαιρη παράδοση του οχήματος, ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας τα καλύτερα υλικά και παρέχοντας κορυφαία εμπειρία στους πελάτες… Απαιτούνται σχέσεις win-win.

Στην ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ team η ποιότητα δεν είναι πράξη, αλλά συνήθεια.

Scroll Up