ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΦΩΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Posted · Add Comment

Η σωστή ρύθµιση των προβολέων είναι ζωτικής σηµασίας για τους οδηγούς προκειµένου να οδηγούν µε ασφάλεια κάτω από κακές συνθήκες φωτισµού.

Αυτό σηµαίνει ότι ακόµα και η ελάχιστη απόκλιση ευθυγράµµισης και ρύθµισης των φώτων του αυτοκινήτου επηρεάζει άµεσα την αποτελεσµατικότητά τους, µειώνοντας την επάρκεια του φωτός που µπορούν να εστιάσουν στον δρόµο µπροστά από το όχηµα.

Σήµερα, πολλοί προβολείς είναι εξαιρετικά φωτεινοί, σε σηµείο που µπορεί κυριολεκτικά να προκαλέσουν προσωρινή τύφλωση στους άλλους οδηγούς οι οποίοι έρχονται από απέναντι.

Παρά τα παραπάνω, εκτός από τα φώτα µε τις καµένες λάµπες που ήταν κάτι σύνηθες, τώρα γίνεται συνηθισµένη και η εµφάνιση αυτοκινήτων µε μη σωστά ευθυγραµµισµένα φώτα πορείας κατά τις βραδινές και νυκτερινές ώρες.

Ως εκ τούτου, τα συνεργεία επισκευής αµαξωμάτων κάθε φορά που επισκευάζουν ένα αυτοκίνητο µετά από ατύχηµα, πριν από την παράδοση του αυτοκινήτου στον πελάτη, πρέπει να ελέγχουν τη ρύθµιση και την ευθυγράµµιση των φώτων.

Αυτό θα συµβάλει στη µείωση του αριθµού των ατυχηµάτων που οφείλονται σε ελαττωµατικό φωτισµό, αλλά και θα λειτουργήσει θετικά για την εικόνα και τη φήµη του συνεργείου αµαξώµατος αναφορικά µε το επίπεδο εξυπηρέτησης του πελάτη.

Κάθε ρυθμιστής φώτων διαθέτει ένα φωτοηλεκτρικό στοιχείο µέτρησης φωτός (Luxmeter = λουξόµετρο) για να υπολογίζει µε ακρίβεια τον βαθµό λάµψης της χαµηλής δέσµης και την ένταση φωτισµού της µεγάλης δέσµης, ώστε να παρέχει την άριστη λύση για κάθε διαµόρφωση φωτισµού αυτοκινήτων από τα φώτα αλογόνου µέχρι τα φώτα µε ενίσχυση µεγάλης δέσµης Matrix LED.

Με τα χρόνια, ο φωτισµός των οχηµάτων έχει εξελιχθεί από τα φώτα µε λάµπες βολφραµίου, στα φώτα αλογόνου, κατόπιν στα φώτα Xenon / HID, µετά στα Matrix LED και τελευταία στα Laser Matrix που, έχουν µια εκπληκτική απόσταση φωτισµού που φτάνει µέχρι και τα 650 µέτρα!

Αυτά τα συστήµατα φωτισµού πρέπει να υποβάλλονται σε αυστηρά συστήµατα ελέγχου για να αποφεύγεται η τύφλωση των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.

Αυτά περιλαµβάνουν την αυτόµατη οριζοντίωση χρησιµοποιώντας τα δεδοµένα από τους αισθητήρες ύψους οδήγησης, ενεργοποίηση γωνίας στροφής µε τη χρήση των δεδοµένων του αισθητήρα γωνίας τιµονιού και τη ρύθµιση της µεγάλης δέσµης χρησιµοποιώντας τα δεδοµένα από τις κάµερες που είναι τοποθετηµένες στο παρµπρίζ.

Όπως έχουν ήδη συνειδητοποιήσει πολλά φανοποιεία αυτοκινήτων, όπως και η ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ team αυτές οι εφαρµογές έχουν κάνει την αντικατάσταση των προβολέων να είναι τώρα µια πιο περίπλοκη διαδικασία.

Ο ρυθμιστής φώτων TECNOLUX που χρησιμοποιούμε στο φανοποείο μας έχει σχεδιαστεί για να ευθυγραμμίζει σωστά τη δέσμη προβολέων οποιουδήποτε αυτοκινήτου,  παρακολουθώντας την ένταση της δέσμης φώτων πορείας και της δέσμης πορείας οποιοδήποτε τύπου ελεγχόμενου φωτός, όπως: XENON, BIKSENON, PES, HNS.

Πηγές : www.hella.com , www.infoservice.com.gr, www.technolux.com

Scroll Up